ASML investeert in toeleverancier Carl Zeiss

ASML neemt voor 1 miljard euro een minderheidsbelang van 24,9 procent in zijn toeleverancier Carl Zeiss SMT, een dochter van het Duitse Zeiss. Dat bericht De Financiële Telegraaf op 3 november 2016.

De investering in Carl Zeiss moet het Veldhovense concern verder helpen bij de ontwikkeling van machines op basis van de nieuwe Extreme Ultraviolet Lithography-technologie, met name in de eerste jaren van het komende decennium. Het dochterbedrijf van de Duitse fabrikant van optische systemen Carl Zeiss levert ASML al jarenlang onderdelen.

De komende jaren zijn bij Carl Zeiss SMT veel investeringen nodig in nieuwe systemen voor de EUV-machines die ASML ontwikkelt. ASML draagt daar de komende zes jaar voor een bedrag van circa 760 miljoen euro aan bij. Het is overigens niet de bedoeling dat er op termijn een verdere uitruil van aandelen plaatsvindt.

Eerste EUV-chips in 2018

Het concern uit Veldhoven verwacht dat zijn klanten in 2018 hun eerste chips geproduceerd met behulp van Extreme Ultraviolet Lithography-machines kunnen afleveren. Ook wordt momenteel alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat deze machines inzetbaar zijn voor de productie van grote hoeveelheden chips.

ASML-topman Peter Wennink zegt in De Financiële Telegraaf een lange en succesvolle toekomst voor EUV te zien. ‘Met deze overeenkomst scheppen we de juiste voorwaarden voor de ontwikkeling van de nieuwe generatie, zodat onze klanten zeker tot het eind van het volgende decennium baat hebben bij hun investeringen in EUV.’