Ashford gaat door brexit gestrande vrachtwagens parkeerplek bieden

vrachtvervoer

Met het einde van de brexittransitie in zicht, wordt in het Britse Ashford momenteel dag en nacht gewerkt aan de realisatie van een tweetal immense parkeerplaatsen. Die moeten in januari, wanneer de brexit een feit is, plek gaan bieden aan 2000 vrachtwagens. Deal of no-deal.

Ashford is logistiek gezien een strategische plek: het ligt vlak achter Dover en Folkestone en pal langs de M20, de belangrijkste aanvoerroute van die havensteden. Met nog drie weken te gaan tot de start van het nieuwe grensregime wordt er keihard gewerkt om twee enorme truckstops te realiseren, bedoeld om eventuele opstoppingen vanwege de brexit op te vangen. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

Per 1 januari komen er nieuwe grensformaliteiten bij Dover, ongeacht of er nog een handelsdeal komt. Volgens de Britse regering kan de wachttijd voor vrachtwagens richting het Europese vasteland de komende maanden wel eens oplopen tot een dag of twee. Voor de 10.000 vrachtwagens die hier dagelijks passeren, gaan nieuwe douaneformaliteiten gelden. En wie zijn papieren niet in orde heeft, kan niet door.

Voor de chauffeurs is met name van belang dat ze beschikken over een Kent Access Permit, die toegang tot de grensstreek geeft. Wie zonder komt, riskeert een persoonlijke boete van £300. Er is nu al sprake van forse vertragingen, en chauffeurs vrezen het ergste. Het oplopen van de wachttijden baart ook de Britten zorgen. Meer dan 80 procent van de bestuurders is Europees. Wat als die straks massaal besluiten de Britse eilanden te mijden?

Fabriek Honda stilgelegd

De Britse economie heeft nu al te lijden van de overgangsperikelen. Zo zorgt een combinatie van brexit en corona voor opstoppingen in de havens. Chauffeurs lopen uren vertraging op bij Dover en Calais. Autofabrikant Honda – iedere dag afhankelijk van 350 vrachtwagens die 2 miljoen onderdelen aanvoeren vanuit Europa – heeft hierdoor een probleem. Het zag zich vorige week dan ook gedwongen zijn fabriek in het Britse Swindon stil te leggen.

Bron: FD