Arla investeert significant in Nijkerkse fabriek

Arla noet nog flink investeren in Nederland wil het in de zwarte cijfers komen. Ieder jaar investeert de zuivelproducent 7 miljoen euro in het merk Arla en het net opnieuw gelanceerde Melkunie-merk. Daarbovenop komt een significante investering in de fabriek in Nijkerk. Dat meldt het FD op 14 september 2012.

Het Deens-Zweedse zuivelconcern kwam drie jaar geleden de Nederlandse markt binnen met de overname van de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Nijkerk. De fabriek, die 450 miljoen liter melk kan verwerken, moet met nieuwe machines en werkwijzen concurrerender gaan produceren. Verder is het nodig dat de fabriek, die dertig procent meer kan produceren dan nu gebeurt, meer werk naar zich toe trekt. Het is de bedoeling om straks ook vanuit Nijkerk te gaan exporteren.

De meeste melk voor de Arla-fabriek komt van Nederlandse boeren. Die wordt geleverd door FrieslandCampina, dat bij de fusie van Friesland Foods met Campina werd gedwongen om ee aantal jaren melk te leveren aan concurrenten. Vooralsnog hoeft Arla dus geen boeren weg te kapen bij de concurrent.

Om succesvol te zijn moet Arla groeien. Naast Nederland wil het zuivelconcern ook in Groot-Brittannië uitbreiden. Het bouwt daar een fabriek om een miljard liter melk te verwerken. Voor dergelijke investeringen is schaal nodig.