Ardjan van der Blonk, Alliance: ‘Same day delivery is in de automotive aftermarket de norm’

Ardjan van der Blonk

Net als veel andere industrieën heeft ook de automotive-sector wereldwijd te maken met leverproblemen van onderdelen. Toch doet PartsPoint, het belangrijkste label van Alliance Automotive in de Benelux, het opvallend goed. ‘We plukken nu echt de vruchten van ketensamenwerking met leveranciers.’ Een gesprek met Supply Chain Director Benelux Ardjan van der Blonk.

Als klein jongetje wilde hij bakker worden. Hij volgde de bakkersvakschool, maar bleek allergisch voor roggebloem. Dan ga ik maar bakkersbedrijven adviseren over hun bedrijfsvoering, dacht hij. Een hbo-opleiding Bedrijfskunde volgde, met twee afstudeerrichtingen: logistiek en internationale handel. ‘Ik kon niet kiezen, beide leken me interessant. Ik ben een strebertje, dus ik dacht: waarom niet allebei?’

Hij werd logistiek manager bij Barenbrug Holland, een bedrijf in graszaden. ‘Zij leveren aan bedrijven wereldwijd en ik was verantwoordelijk voor uitleveringen naar klanten toe. Ik heb ontzettend veel geleerd over internationaal transport, douaneformaliteiten et cetera. Barenbrug had behalve in Nederland ook een distributiecentrum in Hongarije en ook dat viel onder mijn verantwoordelijkheid. Ik was ambitieus, pakte alles aan. Achteraf denk ik wel eens: wat kreeg ik eigenlijk veel verantwoordelijkheid voor een broekie.’

Na een korte periode in de consultancy – ‘dat was geen succes, ik wil zelf aan de knoppen zitten en niet alleen maar van de zijlijn advies geven’ – vertrok hij naar Pearle Benelux, wat later GrandVision ging heten. ‘Een prachtig bedrijf. Toen ik er begon, was er nauwelijks enige vorm van organisatie in de supply chain. Het is een branche waar hoge marges worden gemaakt, waardoor de noodzaak om dingen aan de achterkant efficiënt te regelen destijds minder urgent was. Ik heb een supply chain-afdeling opgezet en het ketenbreed denken ingebed. Al snel was Pearle Benelux in Europa het beste jongetje van de klas. Dat werd ook gezien, dus ik werd naast mijn Benelux-rol ook ingezet om andere landen te ondersteunen met supply chain-projecten. … … …

Verder lezen?

Ardjan van der BlonkHet volledige 6-pagina-interview met Ardjan van der Blonk is exclusief te lezen voor leden van Supply Chain Magazine. Heb je al een lidmaatschap? Log dan hier in. >> https://www.supplychainmagazine.nl/magazines/

Nog geen lid en wel nieuwsgierig naar de rest van zijn verhaal? Neem dan nu een lidmaatschap op Supply Chain Magazine. >>