Apple kampt met productieproblemen

Apple

Productieproblemen voor Apple. In de fabriek van contract manufacturer Foxconn in India worden door de coronapandemie momenteel minder iPhone 12-toestellen geproduceerd. Bovendien zijn de gevolgen van het wereldwijde chiptekort nu ook voelbaar bij de elektronicagigant. Als gevolg hiervan lopen de wachttijden voor iPhones, iPads en MacBooks flink op.

De coronaproblemen spelen in een fabriek in de Indiase staat Tamil Nadu. Het is op dit moment een van de hardst getroffen regio’s van het land. Een volledige lockdown moet het aantal besmettingen indammen. Omdat ook veel werknemers van Foxconn met het virus besmet zijn, is de productie met meer dan de helft afgenomen.

Foxconn, een belangrijke leverancier van Apple, stelt zelf dat een klein aantal werknemers positief getest is op het coronavirus. Andere bronnen spreken van meer dan honderd besmette fabrieksmedewerkers. Het is niet bekend hoeveel personeelsleden in totaal bij de fabriek werken en wat de volledige productiecapaciteit is.

Wereldwijd tekort aan chips

Daar komt nog bij dat Apple de grote vraag momenteel niet kan bijbenen vanwege het wereldwijde tekort aan computerchips. Door de pandemie werd de vraag naar elektronica juist tot een recordhoogte gestuwd. De verkoop van MacBooks brak de afgelopen negen maanden zelfs alle records. Het maakte het chiptekort echter alleen maar nóg nijpender.

Apple staat erom bekend de supply chain goed op orde te hebben. Het wist het chiptekort dan ook lang te omzeilen. Helaas blijkt het bedrijf echter niet immuun voor de wereldwijde supply chain-problemen. Wachttijden voor iPhones, iPads en MacBooks lopen daardoor fors op. En hoewel chipfabrikanten hun productie opvoeren, kost het tijd de voorraad weer op te bouwen.