Antwerpse haven ontruimd na brand

Antwerpse haven

Een grote brand zorgde dit weekend voor veel overlast in de haven van Antwerpen. Zaterdagochtend vatte 5000 ton nikkelsulfide vlam in een loods in het Leopolddok. Omdat het vuur moeilijk te bestrijden was en er giftige stoffen vrijkwamen, stelde de gemeente het rampenplan in werking. Daarbij werd een gebied in een straal van 1,8 kilometer rond de plaats van het ongeluk ontruimd, inclusief de schepen die er lagen.

Intussen heeft de brandweer de brand onder controle. De rampenfase ter plaatse geldt niet langer. De gedeeltelijke afsluiting van de haven is opgeheven en het werk kan overal weer worden hervat. Wel is er nog enige tijd stankoverlast mogelijk, maar die vormt geen gevaar meer voor de volksgezondheid.

De brand ontstond in een 6000 vierkante meter tellende opslagloods in het Leopolddok. Ongeveer de helft van de aanwezige nikkelsulfide, een giftige en kankerverwekkende stof, kon nog worden weggehaald, alvorens het ook voor de brandweer te heet werd om de loods nog te betreden. Nikkelsulfide is een stof die gebruikt wordt in de mijnbouw.

Antwerp Bulk Terminal

De brandweer kreeg het vuur moeilijk onder controle vanwege de grote oppervlakte van de loods – eigendom van Antwerp Bulk Terminal – en omdat er meerdere brandhaarden waren. De rook leidde tot irritatie en stankoverlast. Volgens diverse Vlaamse media kan het nablussen alles bij elkaar nog wel een week duren.