Antwerpen krijgt ’s werelds grootste moutfabriek

Uitbreiding van de moutfabriek Boortmalt in Antwerpen moet deze tot de grootste mouterij ter wereld maken. Het moederbedrijf, de Franse graancoöperatie Axéréal, heeft aangekondigd ettelijke miljoenen euro’s in de fabriek in de Antwerpse haven te zullen investeren. Ook komt er een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum.

Boortmalt produceert mout, een grondstof voor bier en whisky, voor concerns als AB InBev en Heineken. De ligging van Boortmalt in de haven van Antwerpen wordt als ideaal beschouwd voor export naar groeimarkten als Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

Axéréal heeft in Europa tien vestigingen die straks gezamenlijk een moutproductie van 1,3 miljoen ton per jaar zullen realiseren. Met een vierde moutfabriek in Antwerpen neemt de jaarlijkse capaciteit toe van 360.000 ton naar 470.000 ton.

Multimodale hub

De graancoöperatie heeft Antwerpen ook geselecteerd als multimodale hub voor de Europese goederenstromen.
Dit omdat de haven beschikt over de logistieke capaciteit om het volledige productgamma op te slaan en te verpakken in zakken, bulk en containers.

In het nieuw op te zetten onderzoeks- en ontwikkelingscentrum zal onder meer de productie worden afgestemd op lokale grondstoffen. De uitbreiding van de productiecapaciteit en de uitbouw van het R&D-centrum zal vijftien extra banen opleveren.

De bouw van de extra moutfabriek is naar verwachting in juli 2018 klaar.