Annelies Batelaan zou niet werken voor een baas

Batelaan Kunststoffen, leverancier van maatwerkproducten, heeft vijf lastige jaren achter de rug. Productieuitval bij producenten van elektrische apparaten voelt het bedrijf meteen. ‘Dan kloppen ze minder bij ons aan’, zegt directeur-eigenaar Annelies Batelaan in FD Persoonlijk van 25 januari 2014. Intussen stromen de orderboeken weer vol. Zonder de energie van een ondernemersnetwerk had het bedrijf niet meer bestaan na zoveel matige jaren, durft Batelaan te stellen.

Annelies Batelaan was 23 toen ze het bedrijf van haar vader overnam. Aanvankelijk vond ze plastic niets dus toen ze haar opleiding HBO Bedrijfskunde had afgerond wilde ze liever de automatisering in. Toen haar vader haar een jaar later opnieuw vroeg, viel het kwartje. Niet lang daarna werd haar vader getroffen door een hartinfarct. Toen hij hersteld was, was de verkoop snel geregeld.

In 2012 bereikte de onderneming een dieptepunt. Toen moest Batelaan voor het eerst echt ingrijpen: personeel vervangen en nieuwe doelen stellen. Batelaan haalt veel energie uit de Entrepreneurs’ Organization, een wereldwijd netwerk van ruim achtduizend ondernemers die elkaar met raad en daad terzijde staan. Het ondernemerschap zit Batelaan in het bloed.

Tafel voor vier

Als zij gastvrouw van een tafel voor vier was, zou ze Kofi Annan, oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, uitnodigen en Ricardo Semler, een Braziliaanse topondernemer. De President-directeur van het succesvolle Semco, Ricardo Semler, is wereldwijd beroemd om zijn ongebruikelijke werkomgeving. Semco, in 1953 gestart als machinefabriek, ontwikkelt tegenwoordig software, bouwt hotels en ecologische resorts en bemoeit zich met ziekenhuizen en vliegvelden. Semco is in Brazilië het meest geliefde bedrijf om voor te werken: geen vaste werktijden en andere verplichtingen zoals bedrijfskleding. Velen bepalen zelf hoeveel ze verdienen, werknemers kiezen en beoordelen zelf hun baas, financiële informatie is beschikbaar voor iedereen – en er wordt winst gemaakt, veel winst.

Tot slot zou ze Timothy Ferris uitnodigen, bedenker en auteur van ‘The 4 Hour Workweek’. Hij laat zien dat werk maar een onderdeel is van het leven. Geld is een middel en familie en geluk zijn veel belangrijker.

>> Lees het volledige interview uit FD Persoonlijk

 

http://www.batelaan.nl/interview-met-annelies-batelaan-fd-persoonlijk/