Analyse van supply chain-data

Het kan lastig zijn om uit complexe ERP-systemen bruikbare analyses van inkoop, planning en logistiek te destilleren. KPMG heeft voor analytische ontsluiting van ERP-systemen uit SAP en Oracle de dienstverlening ‘Facts 2 Value’ ontwikkeld.

‘Voor inkoop, supply chain, werkkapitaal- en voorraadanalyses weten wij uit welke tabellen binnen SAP en Oracle we de juiste data moeten halen’, verduidelijkt Bram Coolen, senior manager bij KPMG IT Advisory. ‘Zo kunnen we de verschillende voorraden van een bedrijf analyseren en halen de slow movers uit de data. Of we bekijken het betaalgedrag richting leveranciers en de bijbehorende inkoopcondities. Of we bepalen de planning accuracy.

We hebben hiervoor de juiste kennis van de complexe datastructuren in SAP/Oracle en we hebben de business intelligence tools om dit te analyseren.’ KPMG beschikt daarnaast over benchmarkgegevens, algemene uit openbare bronnen en op detailniveau uit eerder uitgevoerde scans in Nederland, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Denemarken. De omvang van een Facts 2 Value-analyse varieert van twee dagen tot een paar maanden en kost gemiddeld €20.000 à €30.000. Na deze analyse volgt veelal een verbetertraject en gaat KPMG aan de slag met het bedrijf met verschillende adviesmethoden zoals een Root Cause Analysis en training.