Amerikanen vrezen kerstbomentekort

kerstbomentekort

In Noord-Amerika is momenteel niet corona, maar het tekort aan kerstbomen het gespreksonderwerp van de dag. Door de schaarste aan de bomen vrezen de Amerikanen geen volwaardige kerst te kunnen vieren. De Amerikaanse kerstbomenvereniging ACTA heeft hen inmiddels beloofd ‘er alles aan te zullen doen om Kerstmis te redden’.

Volgens de Engelse krant The Guardian is er in Noord-Amerika zowel een tekort aan plastic kerstbomen als aan levende exemplaren. De plastic varianten komen normaliter vanuit China, maar die leveringen zitten al enige tijd eind vast op een schip dat gestrand is in de buurt van het Panamakanaal.

Het ontstane tekort – 80 procent van de Amerikanen heeft een plastic boom in huis – wakkert de vraag naar echte kerstbomen aan. Diverse telers van kerstbomen werden afgelopen jaar echter getroffen door bosbranden, wat nu leidt tot schaarste en spectaculaire prijsstijgingen.

Ook kerstbomentekort in Canada

En extra kerstbomen uit buurland Canada halen, zit er ook al niet in, want ook de Canadezen zitten met een kerstbomentekort. In de zomer kampten de telers hier met extreme droogte, gevolgd door overstromingen. Bovendien is er een groot tekort aan arbeidskrachten door Covid-19. Die samenloop van omstandigheden leidde ook hier tot een flink lager aanbod van kerstbomen.

Groothandels kunnen de vraag van de detailhandel daardoor nu al niet aan. Normaalgesproken wordt in Canada ieder jaar voor 100 miljoen dollar aan kerstbomen verhandeld. Daarvan wordt bijna de helft naar de Verenigde Staten geëxporteerd.