Almelose machinebouwer omarmt grijprobot voor versindustrie

De Almelose machineproducent Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON) neemt een meerderheidsbelang van 51 procent in robotmaker Lacquey. Deze Delftse start-up ontwikkelde een robotarm waarmee groente en fruit zonder beschadigingen volautomatisch opgepakt en gesorteerd kunnen worden, meldt het FD van 2 maart 2015.

Machinebouwer FTNON, in meer dan vijftig landen actief, produceert machines voor de verwerking van groente, fruit, vlees en vis. Met het integreren van de robotarm van Lacquey verwacht FTNON zijn klanten nog beter te kunnen bedienen. ‘We kunnen completere lijnen leveren’, licht Wilco Fauth, algemeen directeur van FTNON, toe.

Fauth ziet vooral kansen binnen de versmarkt, bij het sorteren en automatisch verwerken van diverse groenten. Dat gebeurt nu nog hoofdzakelijk met de hand. ‘Eentonig en inspannend’, aldus Fauth. ‘Het is er nat, koud en vochtig. Dat geeft allerlei gezondheidsklachten.’ Overigens is het garanderen van voedselveiligheid en hygiëne het belangrijkste voordeel van het systeem. ‘Een robot is in theorie schoner dan een mens.’

Hoewel robots volop ingezet worden bij de productie van auto’s en technologie, zijn ze tot op heden nauwelijks doorgedrongen tot de versindustrie. Bestaande technieken waren altijd nog te grof om delicate groenten op te pakken. ‘Het gaat om de software en het grijpmechanisme’, zegt Fauth. Lacquey gebruikt voor het herkennen van groente en fruit een arsenaal aan technieken, waaronder 3D-camera’s en geavanceerde software.

De robotarm van Lacquey is volgens de oprichters uniek in de wereld, maar Lacquey is niet de eerste die een grijprobot voor de versindustrie ontwikkelde. In 2009 kwam het Veghelse familiebedrijf Jentjens met de LoadMax, die kon zien, wegen, grijpen en sorteren. Jentjens ging in 2013 echter failliet. De LoadMax wordt nu verkocht door de Limburgse onderneming Irmato.