Alleen KPMG profiteert niet van groeiende adviesmarkt

KPMG slaagt er niet in te profiteren van de groeimarkt in advies. Dat concludeert het FD op 19 december 2013. Terwijl de adviesomzet bij EY, Deloitte en PwC in de afgelopen drie jaar varieerde van acht tot elf procent, slonk de adviesomzet bij KPMG met zes procent. De controlepraktijk (audit) leverde bij alle vier de afgelopen jaren minder omzet op.

Bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen verwacht dat de omzet van de controlepraktijk volgend jaar ook weer zal krimpen en dat de gevolgen van de economische neergang nog merkbaar zullen zijn. Verder denkt hij dat wettelijke verplichting bij grote beursgenoteerde bedrijven om eens in de acht jaar van accountantskantoor te wisselen voelbaar zal zijn.

Omdat KPMG van oudsher een groot aantal AEX-bedrijven controleert, raakt het kantoor een aantal grote klanten kwijt. Daar staat tegenover dat deze klanten dan wel weer vrij zijn om hun adviesopdrachten bij KPMG onder te brengen. De wet verbiedt namelijk de combinatie van advies en controle bij hetzelfde kantoor. ‘Dit biedt nieuwe kansen voor de adviespraktijk en we gaan er dan ook van uit dat we hier weer voorzichtig groei zullen realiseren’, aldus Van Breukelen.