Ahold Delhaize eist korting van leveranciers

Nu de fusie van supermarktbedrijven Ahold en Delhaize een feit is, verlangt het concern een korting van zijn leveranciers. Dit omdat zij nu zaken doen met een veel groter bedrijf. Dat bericht het FD van 26 augustus 2016.

De fusie tussen Ahold en Delhaize werd in juli definitief. Frans Muller, die als tweede man van Ahold Delhaize de samensmelting moet leiden, liet vorige week weten dat de eerste gesprekken met leveranciers zijn begonnen. Hij doet geen uitspraak over hoe deze verlopen.

Ahold Delhaize eist korting van de leveranciers omdat die door de fusie handel bedrijven met een veel grotere partner. Overigens deed Ahold al eens eerder een dergelijke move, na de overname van 78 filialen van C1000. Het zette daarmee de relatie met de leveranciers op scherp.

Muller houdt zich op de vlakte over hoe er op de nieuwe eis gereageerd wordt. ‘We hebben leveranciers uitgenodigd voor gesprekken met ons team. De onderhandelingen zijn begonnen. In de Verenigde Staten beginnen we daar overigens pas in september mee.’

Problemen in de dc’s

Hoewel Ahold en Delhaize beide een prima halfjaar draaiden, vielen de resultaten van de Amerikaanse onlinewinkel Peapod tegen. Ahold rekende op een dubbelcijferige omzetgroei, maar problemen in de distributiecentra verhinderden dat. Volgens Ahold-topman Dick Boer kunnen de dc’s de groeiende vraag momenteel niet aan.