Afrikaanse alliantie SABMiller en Coca-Cola

De Britse brouwer SABMiller en frisdrankproducent Coca-Cola bundelen in Afrika hun krachten voor wat betreft het bottelen van frisdranken. Door de samenwerking ontstaat de grootste bottelarij op het continent met een jaaromzet van 2,3 miljard euro, meldt het FD van 28 november 2014.

De nieuwe bottelarij Coca-Cola Beverages Africa wordt gevestigd in Port Elizabeth, Zuid-Afrika. Van daaruit worden twaalf Afrikaanse landen in het zuiden en oosten bediend. De fabriek komt voor 57 procent in handen van SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch. Coca-Cola neemt een belang van 11,3 procent in de fabriek, Gutsche Family, een Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij, tekent voor de rest.

Volgens topman Alan Clark van SABMiller biedt de samenvoeging van de activiteiten met die van Coca-Cola enorme groeimogelijkheden. Daarbij verwijst Clark naar de gunstige economische en demografische ontwikkelingen in Afrika. De brouwer ziet de alliantie als een mogelijkheid zijn positie op de Afrikaanse markt voor frisdrank te vergroten. Frisdranken vertegenwoordigen nu 20,6 procent van de totale volumes van het concern.

Coca-Cola Beverages Africa zal geleid worden door Phil Gutsche, topman bij Gutsche Family.