Afbranden ijsfabriek brengt Talamini in problemen

Talamini

Een grote brand op een bedrijventerrein in Twello verwoestte op 7 mei de ijsfabriek van Talamini. De grote vraag is nu hoe de ijssalons van de Deventer familie de komende tijd aan hun ambachtelijke ijs moeten komen.

Talamini heeft niet alleen drie ijssalons in Deventer, maar ook zaken in Apeldoorn, Twello, Zutphen en Zwolle. Vanuit de ambachtelijke ijsfabriek in Twello werd ook aan tal van horeca-adressen in Nederland ijs geleverd. Eigenaar Pietro Talamini meldde aan dagblad De Stentor dat hij juist nog 1500 liter ijs had besteld.

Talamini beschikte in eerste instantie nog wel over een kleine voorraad ijs, maar die is inmiddels ook op. Er is dus haast geboden bij het vinden van een oplossing. ‘We kunnen echt niet dicht blijven met deze dagen’, aldus Talamini. ‘We gaan open. Maar hoe het verder moet, weet ik nog niet.’

Ouderwetse ijsmachines

Om toch ijs te kunnen blijven maken, heeft Talamini tijdelijk zijn toevlucht genomen tot ouderwetse ijsmachines. De hoeveelheden die daarmee gemaakt kunnen worden, zijn echter beperkt. ‘Maar je moet wat. Hiermee kunnen we in ieder geval even vooruit, en dan zien we daarna verder’, aldus de ijsbereider in De Stentor.

Er is Talamini inmiddels wel aangeboden gebruik te maken van een productiehal in Apeldoorn; een plek waar nu ook ijs wordt gemaakt en die eind deze maand leegkomt. ‘We kunnen er wat dat betreft zo in, alleen heb ik nog machines nodig. Het is de vraag of we daar zo een-twee-drie aan kunnen komen.’

Bron: De Stentor