Adoptie van de cloud blijft achter bij inkoop

De adoptie van de cloud blijft op het gebied van inkoop behoorlijk achter bij veel grote Nederlandse bedrijven. 73 procent van deze bedrijven werkt met eigen inkoopsoftware die binnen de kantooromgeving op eigen computersystemen draait. Een veel kleiner deel maakt gebruik van onlinemogelijkheden. Dat blijkt uit een onderzoek van Conclusr Research in opdracht van SynerTrade.

Het onderzoek werd gehouden onder 206 inkoopmanagers van Nederlandse organisaties met een minimale jaaromzet van 25 miljoen euro. In totaal 14 procent van de ondervraagde organisaties bleek gebruik te maken van inkoopsoftware vanuit een private cloudomgeving. Daarmee is de publieke cloud nog heel ver weg voor inkopers. Slechts 1 procent van de ondervraagde bedrijven maakt gebruik van een publieke cloud voor inkooptoepassingen.

Opvallend is dat vooral de bedrijven met de hoogste jaaromzetten hun weg naar de cloud weten te vinden. De inzet van een private of publieke cloudoplossing is bij organisaties met meer dan 500 miljoen euro jaaromzet met respectievelijk 17 en 4 procent relatief hoger dan bij bedrijven met een lagere jaaromzet. De verschillen per sector zijn te verwaarlozen. Alleen de zorgsector maakt met 4 procent relatief meer gebruik van inkoopsoftware uit de publieke cloud.

Lage adoptiegraad opmerkelijk

Marcel Doppenberg, countrymanager van SynerTrade, noemt de lage adoptiegraad van de cloud binnen inkoop ‘opmerkelijk’. ‘Snelheid, kostenefficiëntie en het op- en afschalen in capaciteit voor (nieuwe) applicaties kunnen een antwoord zijn op de huidige uitdagingen van de inkoopafdeling, die ook verder moet digitaliseren. Real-time inzicht in digitale tenderprocessen, spendanalyses of inzage in leveranciersgedrag zijn makkelijker te realiseren met kant-en-klare toepassingen uit de cloud’, aldus Doppenberg.

Overigens bleek uit eerder onderzoek van SynerTrade dat de populairste cloudapplicaties onder Nederlandse bedrijven HR, Office en CRM zijn. Ruim 42 procent van de Nederlandse bedrijven gebruikt HR-software in de cloud; 22 procent gebruikt Office-toepassingen in de cloud. CRM-software is de derde meest gebruikte Software-as-a-Service-oplossing in het Nederlandse bedrijfsleven.