Adidas wil alleen nog schoenen produceren van gerecycled polyester

Adidas

Adidas wil zo duurzaam mogelijk gaan produceren. Het Duitse sportkledingmerk streeft er daarom naar in 2024 alleen nog schoenen te maken van gerecycled polyester. Het gebruik van nieuwe grondstoffen is dan taboe. Dat meldde topman Eric Liedtke in de Financial Times.

Omdat Adidas jaarlijks 920 miljoen individuele items maakt, is het volgens Liedtke niet mogelijk om van de ene op de andere dag helemaal groen te produceren. De fabrikant experimenteert al wel een aantal jaar met duurzaam schoeisel.

Sneaker van gerecyclede waterflessen

In 2016 bracht Adidas voor het eerst een sneaker op de markt van gerecyclede waterflessen. Inmiddels heeft het merk ook een volledig groene lijn: Parley. De schoenen, badpakken en hoodies van die lijn zijn vervaardigd uit oceaanafval.

Afgelopen jaar verkocht Adidas 5 miljoen paar sneakers van gerecycled materiaal. Voor 2019 moeten dat er 11 miljoen zijn; 3 procent van de totale schoenproductie. Ook stopt het merk met het gebruik van nieuw plastic in haar kantoren, winkels, magazijnen en distributiecentra.

Gerecycled polyester duurder dan nieuwe materialen

Gerecycled polyester is 10 tot 20 procent duurder dan nieuwe materialen, maar kledingexperts menen dat het prijsverschil de komende jaren verdwijnt doordat leveranciers gerecyclede grondstoffen in steeds grotere hoeveelheden zullen gaan produceren.