Adidas verplaatst haar Speedfactory-activiteiten naar Azië

Adidas

Adidas zal het gebruik van haar Speedfactory-technologieën tegen het einde van dit jaar naar Azië overbrengen. Twee leveranciers daar zullen de innovatieve methoden gebruiken om atletisch schoeisel te ontwerpen en te produceren in een tijdsbestek van een paar weken in plaats van maanden. Het bedrijf verwacht dat dit zal resulteren in een betere benutting van de bestaande productiecapaciteit en meer flexibiliteit in het productontwerp.

De Adidas Speedfactories zijn gebaseerd op het gebruik van intelligente robottechnologie om razendsnel unieke, hoogwaardige sportartikelen te creëren. Hoewel de nieuwe productiemethoden werden ontwikkeld in de twee Speedfactories in Ansbach (Duitsland) en Atlanta (VS), zal de productie daar uiterlijk in april 2020 worden stopgezet.

De robotische faciliteiten werden oorspronkelijk gezien als een manier voor Adidas om op rendabele wijze schoeisel te produceren in de meer ontwikkelde economieën. Adidas is nu de mening toegedaan dat de combinatie van deze nieuwe methoden met de bestaande technische mogelijkheden van haar Aziatische leveranciers in de toekomst meer varianten van Speedfactory-schoenmodellen – niet alleen loopschoenen, maar ook andere productcategorieën – mogelijk zal maken. Kenmerkend daarbij is de bijzonder korte productietijd, waardoor het bedrijf snel kan blijven inspelen op de behoeften van de consument.

Samenwerking met Oechsler AG

Adidas zal de samenwerking met Oechsler AG, de exploitant van beide Speedfactories, voortzetten in andere productiesectoren, zoals de productie van zolen voor schoenen met behulp van de Boost-technologie, zolen voor voetbalschoenen en 4D-geprinte zolen. Adidas zal ook doorgaan met het ontwikkelen, verbeteren en testen van productieprocessen in Duitsland. Op de productielocatie van Adidas in Scheinfeld (het zogenaamde adiLab) worden procesinnovaties gebundeld en verder ontwikkeld.

Geavanceerd 4D-printen

‘De kennis die we hebben opgedaan bij het opzetten en exploiteren van de Speedfactories is mogelijk gemaakt door een constructieve samenwerking met Oechsler en het team daar. Hiermee hebben we een voortrekkersrol gehad in nieuwe productieprocessen, waaronder een aanzienlijke verkorting van de productietijd van sportschoenen. We betreuren het ten zeerste dat onze samenwerking in Ansbach en Atlanta wordt beëindigd en danken alle deelnemers aan het project voor hun inzet. Tegelijkertijd zijn we blij dat we onze samenwerking met Oechsler op andere gebieden kunnen voortzetten, met name op het gebied van geavanceerd 4D-printen’, aldus Martin Shankland, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten bij Adidas AG.