Action zet in op forse buitenlandse uitbreiding

Afgelopen jaar groeide winkelketen Action met 141 nieuwe filialen. En als het aan de nieuwe CEO Sander van der Laan ligt, komen er daar dit jaar nog minstens zoveel nieuwe winkels bij. Die moeten dan wel vooral in Duitsland en Frankrijk komen, meldt het FD van 15 april 2016.

Action, eigendom van investeringsmaatschappij 3i, realiseerde in 2015 een omzetgroei van 32 procent. De omzet kwam uit op 2 miljard euro. Voor een groot deel is de groei te danken aan de opening van nieuwe winkels. De nieuwe filialen buiten beschouwing gelaten, steeg de omzet van Action echter ook nog altijd met 7,6 procent.

Eind 2015 telde de winkelketen 655 filialen verspreid over zes landen. Luxemburg en Oostenrijk maakten voor het eerst kennis met Action; Frankrijk telde al zestig winkels en verdubbelde dat aantal. Een flink groeitempo, maar volgens Van der Laan kan er nog wel een tandje bij.

Van der Laan, die sinds 1 januari Ronald van der Mark vervangt en afkomstig is van Albert Heijn, meldt in het FD dan ook dit jaar méér dan 141 winkels te willen openen, vooral in Duitsland en Frankrijk. Action opent daarom in 2017 een derde en vierde distributiecentrum in Mannheim en bij Toulouse.

Duurzaamheid

De winkelketen kampt met een imago het niet zo nauw te nemen met duurzaamheid. Ook wordt Action verweten daar weinig opening van zaken over te geven. Van der Laan: ‘Ik geef toe dat we daar te weinig over communiceren, maar het is voor ons en onze klanten een steeds belangrijker thema.’

Zo heeft Action inmiddels een eigen kwaliteitsafdeling. Verder is gekeken naar de vrachtwagens. In Amsterdam bijvoorbeeld worden de filialen dagelijks bevoorraad door een dubbeldekker, waar 60 procent meer rolcontainers inpassen dan in een doorsnee vrachtwagen. Bovendien hebben de chauffeurs apparatuur die ze helpt zuiniger te rijden.

En ook op productgebied heeft Action wel degelijk oog voor duurzaamheid, meldt Van der Laan. ‘We hebben afspraken met onze leveranciers. Ze moeten aangesloten zijn bij het BSCI (een organisatie die zich inzet voor verbetering van de arbeidsomstandigheden en veiligheid in de productieketen, red.) en ze moeten ons ethisch protocol ondertekenen.’