Aantal nieuwe orders in industrie schiet omhoog

Nederlandse industrie

Hoewel de coronacrisis bepaald niet voorbij is, laat de industrie inmiddels een krachtig herstel zien. De Nevi Inkoopmanagers-index voor de Nederlandse industrie steeg in december naar 58.2; de hoogste score in twee jaar tijd. Het aantal nieuwe orders nam toe in het hoogste tempo sinds februari 2018. Dat zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN-Amro.

Zowel de nieuwe exportorders als de binnenlandse nieuwe orders schoten omhoog, ondanks de recessie in de eurozone en de lockdowns in diverse landen. ‘Het lijkt erop dat de vraag naar industriële producten toeneemt doordat de economische vooruitzichten zijn verbeterd als gevolg van de komst van werkende vaccins’, aldus Swart.

Een andere verklaring voor de stijging van het aantal nieuwe exportorders is volgens hem de sterke groei van de Chinese industrie, die leidt tot meer import uit bijvoorbeeld Duitsland, dat op zijn beurt veel onderdelen uit Nederland importeert.

Industriële productie sterk gestegen

De industriële productie steeg sterk. Bovendien lijkt het er volgens Swart op dat de vraag zó snel aantrekt dat bedrijven het tempo niet kunnen bijbenen. ‘Zowel de inkoop- als de afzetprijzen namen scherp toe, een duidelijk teken dat de vraag verbetert en dat breed herstel optreedt.’ Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis groeiden ook de orderportefeuilles. Hoewel dit deels werd veroorzaakt door leveringsproblemen, is het een goed teken omdat het duidt op toenemende vraag.

Ook een tekort aan personeel vormt een rem op de productie, meent Swart. ‘Waarschijnlijk zullen ondernemers meer personeel aannemen om de productie verder op te schalen.’ Als ook toeleveranciers meer kunnen produceren, kunnen de levertijden weer wat korter worden en kan de Nederlandse industrie de productie in januari verder opvoeren. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de brexit deze maand voor vertraging kan zorgen, met name in de auto-industrie.

Ondernemers rekenen op krachtig economisch herstel

Het optimisme rond de verwachte productie over twaalf maanden bleef onverminderd hoog, ondanks het toenemende aantal besmettingen. De deelindicator voor de toekomstige productie blijft ten opzichte van november onveranderd op 71.0; de hoogste score in jaren. ‘Het is duidelijk dat ondernemers rekenen op een krachtig economisch herstel in 2021’, concludeert Swart dan ook.