Aantal buitenlandse investeringen in Nederland gedaald

buitenlandse investeringen

Het aantal buitenlandse investeringen in Nederland kwam vorig jaar flink lager uit dan in 2016. Dat blijkt uit de Barometer Nederlands Investeringsklimaat van accountants- en consultantsbureau EY. Reden voor paniek is er volgens EY niet, omdat investeerders nog altijd lovend zijn over het Nederlandse vestigingsklimaat.

De nieuwe barometer maakt melding van 339 buitenlandse investeringsprojecten die in 2017 werden gerealiseerd. In 2016 waren dat er nog 409. In 2017 leverden de investeringen ruim 8500 banen op, tegen bijna 11.500 in 2016.

Maar liefst 45 procent van alle buitenlandse investeringen in ons land kwam op het conto van Amsterdam; de stad telde in 2017 152 investeringsprojecten. In 2016 ging nog 40 procent van alle projecten naar de hoofdstad.

Nederland in top-4

Mede door die aantrekkingskracht van Amsterdam als vestigingsplaats, is Nederland het vierde land van Europa voor buitenlandse investeringen. Alleen het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk scoren nog beter.

Ruim de helft van de internationale bedrijven die naar Europa kijken voor investeringen, is positief over Nederland, en dan met name over de kwaliteit van leven, de infrastructuur en de goed opgeleide, Engels sprekende bevolking.

Minder te spreken zijn de bedrijven over de hoge arbeidskosten in ons land; het weerhoudt ze er in een aantal gevallen van om hier een productievestiging te openen. Ook de sterke rechtspositie van mensen met een vaste baan wordt als minpunt gezien.

Tekort aan goede logistieke centra

Nederland trekt al tijden veel marketing- en verkoopkantoren aan. Ook wordt veel geïnvesteerd in hoofdkantoren en logistieke centra. Laatstgenoemde categorie kampt momenteel echter met een tekort aan goede locaties.

De verwachting is dat de komende jaren vooral de digitale sector zal groeien. Om Nederland daarvan ook op termijn te kunnen laten profiteren, zal volgens EY wel geïnvesteerd moeten worden, bijvoorbeeld in een 5G-netwerk.