Aangekondigde Tesla Bot mogelijk ook inzetbaar in warehouses

Tesla Bot

Autofabrikant Tesla wil volgend jaar een prototype van een mensachtige robot lanceren. Deze Tesla Bot kan mensen eenvoudige taken uit handen nemen. De robot zou daarmee heel geschikt kunnen zijn voor repeterende werkzaamheden in bijvoorbeeld warehouses. En dat is weer gunstig voor het tekort aan arbeidskrachten.

CEO Elon Musk van Tesla kondigde de komst van de Tesla Bot vorige week donderdag aan op een conferentie over Artificial Intelligence (AI). Musk houdt zich al geruime tijd bezig met kunstmatige intelligentie. Hij streeft naar de ontwikkeling van vriendelijke, ongevaarlijke robots die zelf kunnen leren en denken.

Het manshoge prototype van de robot wordt aangestuurd via een in het gezicht verwerkte tablet. Tesla Bot zou de geestdodende, zich steeds herhalende klussen op zich kunnen nemen, thuis of bijvoorbeeld in een warehouse. Volgens Musk zou de robot zo ook het tekort aan arbeidskrachten kunnen tegengaan.

Disfunctionele prototypes

Persbureau Bloomberg toont zich kritisch over de plannen van de miljardair. Musk zou vaker prototypes hebben aangekondigd, die steeds ook weer snel van de markt verdwenen wegens disfunctioneren. Musk is echter van mening dat Tesla’s elektrische auto’s ook al ‘halve robots op wielen’ zijn.

Overigens is Tesla niet de eerste autofabrikant die zich met robotica bezighoudt. Volgens het Algemeen Dagblad lanceerde Honda in het jaar 2000 al de Asimo-robot. Verder zouden volgens de krant ook Toyota en Hyundai volop bezig zijn met de ontwikkeling van ‘menselijke’ robots.