A-ware en Fonterra bouwen kaasfabriek in Nederland

Het Nederlandse kaasbedrijf A-ware Food Group bouwt met het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra een eigen kaasfabriek in Nederland. A-ware boekt om dit moment een jaaromzet van 1,2 miljard met het rijpen, versnijden, verpakken, opslaan en vervoeren van kaas. Fonterra is de grootste melkverwerker ter wereld en zet nu een eerste grote stap in Europa. Dat meldt het FD op 30 mei 2012.

Voor Fonterra groeit de melkproductie van ruim 10.000 toeleverende Nieuw-Zeelandse boeren niet hard genoeg om aan de stijgende vraag naar hoogwaardige zuivel in Azië en Latijns-Amerika te kunnen voldoen. Het bedrijf zocht daarom een partner om ook in Europa te gaan produceren en vond die in A-ware.

A-ware komt met de bouw van een fabriek vooral supermarkten tegemoet. ‘Die willen graag producten waarmee ze een verschil kunnen maken met andere supermarktketens’, aldus A-ware directievoorzitter Jan Anker. Het kaasbedrijf levert in Nederland exclusief aan Albert Heijn en aan horecagroothandels, en in het buitenland aan Delhaize, ICA en Mercadona.

Voor de eigen kaasfabriek gaat A-ware op zoek naar boeren die melk kunnen leveren. Komend najaar starten bijeenkomsten voor melkveehouders die nu vooral leveren aan FrieslandCampina, op afstand gevolgd door DOC Kaas en Bel Group. De nieuwe fabriek, waarvan de definitieve locatie nog niet is bekend, wordt in 2014 opgeleverd en zal naar verwachting jaarlijks tussen de 60.000 en 80.000 ton kaas produceren, zo’n tien procent van de Nederlandse kaasproductie. Daarvoor zijn ongeveer duizend melkveehouders nodig.