70% van de Nederlandse directieleden te optimistisch over gebruik AI

AI

Zeven op de tien directieleden zeggen de concurrentie vóór te zijn als het gaat om de invoering van Artificial Intelligence (AI). Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Sopra Steria (voorheen Ordina). Er is veel enthousiasme over AI, maar Sopra Steria waarschuwt voor zelfoverschatting.

Het onderzoek werd uitgevoerd door MarktEffect onder 203 directieleden in verschillende sectoren in Nederland. Het optimisme over Artificial Intelligence ziet Sopra Steria ook terug in hoe directieleden de vaardigheden van hun medewerkers op dit vlak inschatten. Zo heeft 43 procent van de respondenten ‘volledig vertrouwen’ in de manier waarop hun medewerkers bedrijfsdata inzetten voor AI-tools.

‘We zijn blij met het enthousiasme over Artificial Intelligence, maar waarschuwen bedrijven ook voor de risico’s hiervan, zoals onjuiste output of een beveiligingslek’, aldus Joost de Bruin, CEO van Sopra Steria Nederland. ‘Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor organisaties.’

Databeheer grootste uitdaging

De respondenten geven wel aan dat zij databeheer nog lastig vinden, iets wat cruciaal is voor de juiste toepassing van AI. De grootste uitdagingen liggen in cyberveiligheid (31%), datakwaliteit (28%) en privacy (26%). Om deze uitdagingen in te dammen, is het noodzakelijk om stevige governance- en beveiligingsmaatregelen te nemen, meent Sopra Steria.

Tekort aan AI-talent houdt aan

Daarnaast laat het onderzoek zien dat er nog steeds een tekort is aan AI-talent. Meer dan de helft van de respondenten zegt dat een gebrek aan dergelijk talent de invoering van kunstmatige intelligentie belemmert. Ook geeft een groot deel aan dat hun teams onvoldoende kennis over AI hebben. Daarom is er een toename te zien in de werving van Research & Development-gerelateerde functies (29%).