70 procent supply chain-directeuren gaat investeren in circulaire economie

circulaire economie

Van de supply chain-directeuren is 70 procent van plan in de komende achttien maanden te investeren in de circulaire economie. Dat wijst nieuw onderzoek van internationaal adviesbureau Gartner uit. Tot op heden heeft echter slechts 12 procent van hen hun digitale en circulaire economiestrategieën aan elkaar gekoppeld.

‘De circulaire economie creëert een ecosysteem van materialen’, zegt Sarah Watt, senior director analyst bij Gartner. ‘Wat vroeger als afval werd beschouwd, heeft nu waarde. Deze ecosystemen zijn echter complex en bevatten veel onderlinge afhankelijkheden en terugkoppelingslussen. Digitale technologie heeft het potentieel om zichtbaarheid te bieden en een betere besluitvorming mogelijk te maken als het gaat om grondstoffen en diensten’, aldus Watt.

Nu al gelooft 35 procent van de bedrijven dat digitale technologie een sleutelrol zal spelen in hun strategieën voor een circulaire economie, maar er zijn nog maar weinig bedrijven die de technologie voor dit doel gebruiken, meldt Watt. Gartner’s Future of Supply Chain Survey verzamelde daarom gegevens van 1374 respondenten die verantwoordelijk zijn voor de supply chain en aanverwante functies in een breed scala van sectoren, waaronder hightech, gezondheidszorg, retail en logistiek.

Combinaties van technologieën

Het is niet zo dat één enkele technologie organisaties in staat stelt zich richting de circulaire economie te bewegen. Alleen een combinatie van technologieën zal volgens Gartner tot resultaat leiden. De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat organisaties zich met name richten op een viertal belangrijke technologieën om hun activiteiten richting een circulaire economie te bevorderen: advanced analytics, 3D-printen, het Internet of Things (IoT) en Machine Learning (zie onderstaand figuur).

‘Het is interessant om te zien dat slechts enkele organisaties op dit moment gebruik maken van blockchain. 38 procent van de respondenten is echter van plan om het gebruik van blockchain voor de circulaire economie in de komende vijf jaar te onderzoeken’, vervolgt Watt. ‘De technologie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om materialen een unieke digitale identiteit te geven en om handel en pay-per-use mogelijk te maken. Hoewel we momenteel nog geen gevallen van grootschalig gebruik van blockchain voor de circulaire economie zien.’

Retourlogistiek in circulaire economie

De top-4 van de supply chain-gebieden waar digitale technologie wordt toegepast, zijn: delivery (46%), customer engagement (45%), manufacturing en remanufacturing (43%) en planning (43%). Slechts 27 procent van de respondenten maakt momenteel gebruik van digitale technologieën om de retourlogistiek te verbeteren, maar 39 procent is van plan dit binnen de komende twee jaar te doen. Bedrijven kijken daarbij hoe ze producten kunnen terugnemen voor hergebruik, renovatie of recycling. ‘Een belangrijke stap op weg naar de circulaire economie’, aldus Watt.

circulaire economie