3PL-er steeds meer in spagaat tussen retailer en consument

De logistiek dienstverlener balanceert anno 2014 in een spanningsveld tussen retailer en consument. Niet alleen moet hij de consument tevredenstellen door op de afgesproken tijd te leveren, hij moet voor de retailer ook tegen zo laag mogelijke kosten werken. Een moeilijk spagaat, concludeert ABN-Amro in het 15 september verschenen rapport ‘Het commercieel belang van logistiek in retail’.

De meeste consumenten krijgen hun onlinebestelling bij voorkeur binnen tweeënhalve dag thuisbezorgd. Deze termijn biedt kansen voor een efficiënter én klantvriendelijker logistiek proces, meldt het rapport. Te vaak staat een logistiek dienstverlener nu nog voor een gesloten deur of wordt, in het beste geval, het pakket bij de buren afgeleverd. Als ook dat niet mogelijk is, wordt zelfs zo’n 30 procent van alle pakketten weer meegenomen.

Een niet-geslaagde levering is voor de logistiek dienstverlener een enorme kostenpost. Het vergroten van de trefkans is niet alleen een fikse uitdaging, maar tegelijkertijd ook een kans, aldus het rapport. Het houdt in dat de klant de regie moet krijgen over tijdstip en dag van levering. Alternatieve afleverlocaties – zoals afhaalpunten bij Albert Heijn, Post.nl en Kiala-afhaalpunten – zijn ook goede oplossingen. Daarnaast kunnen veelbezochte locaties – zoals stations en tankstations – uitkomst bieden. Een belangrijke voorwaarde is volgens het rapport dat deze locaties uniform zijn en pakketten verwerken van de meeste logistiek dienstverleners.

Het bedienen van de cross channel-consument is voor logistiek dienstverleners een enorme groeimarkt, concludeert het rapport, maar ook een complexe markt met kleinere marges. Bovendien zijn logistiek dienstverleners voor hun omzet afhankelijk van de retailer en de eindklant. ‘De services waarmee logistiek dienstverleners het verschil kunnen maken, zijn snelheid, flexibiliteit en toegevoegde waarde. Dit zijn bovendien diensten waarin zij zich volledig kunnen specialiseren’, aldus Bart Banning, sector banker Transport & Logistiek van ABN-Amro.

>> Download het volledige rapport