3D-printers maken hun intrede in het productieproces

Steeds meer bedrijven maken gebruik van 3D-printers in hun productieproces. Vooral in de energie- en luchtvaartsector gaan de ontwikkelingen erg snel. Zo ontwikkelt Airbus er nieuwe scharnieren mee voor vliegtuigmotoren en gebruikt olieconcern Halliburton 3D-printers voor onderdelen in boortorens. Dat schrijft het FD op 24 februari 2014.

General Electric is de koploper in het gebruik van 3D-printers in de productie. Dit jaar start de multinational met het op grote schaal printen van brandstofverstuivers voor turbines en vliegtuigmotoren en dompelpompen bestemd om olie uit de bodem te halen.

Ook Siemens ziet toekomst in 3D-printers. De directeur van de gasturbinefabriek in Berlijn vindt 3D-metaalprinters revolutionair. Kleinere onderdelen zullen steeds vaker zelf worden gemaakt waardoor Siemens minder afhankelijk wordt van toeleveranciers.

Bedrijven zoals Philips, ASML, Shell en Stork zeggen 3D-printers al veelvuldig te gebruiken bij de ontwikkeling van nieuwe onderdelen, maar dat de stap om ze daadwerkelijk in te zetten in het productieproces nog niet gemaakt is.